Verwijderen van tatoeages

Een tatoeage verwijderen gebeurt met behulp van onze pigmentlaser. Met de TattooStar Effect Combo laser kunnen we op meerdere golflengten werken, waardoor zowel oppervlakkig als diep gelegen pigment te behandelen is en het ook mogelijk is om gekleurde tatoeages met succes te verwijderen. De zeer korte laserpuls veroorzaakt een explosie van energie in de inkt waardoor dit opgewarmd wordt en uiteenvalt in zeer kleine deeltjes. Deze steeds kleiner gemaakte deeltjes worden in de weken na de behandeling door het lichaam opgeruimd waardoor de tatoeage steeds lichter zal worden.

De intake

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken hoeveel laserbehandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat tattoo laseren niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat van de laserbehandeling

Over het algemeen zien wij mooie resultaten waarbij na een bepaald aantal behandelingen de tatoeage grotendeels of geheel verdwenen is. Professioneel aangebrachte tatoeages hebben over het algemeen 6 tot 14 behandelingen nodig. Amateurtatoeages kunnen meestal in 3 tot 6 behandelingen worden verwijderd. Het resultaat en het aantal laserbehandelingen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals:

  • Kleur van de tatoeage: donkere kleuren zoals zwart, donkerblauw, rood en bruin zijn makkelijker en sneller te verwijderen dan lichte kleuren zoals geel, roze en oranje.
  • Diepte van de tatoeage: oppervlakkige tatoeages verdwijnen sneller dan dieper gelegen tatoeages.
  • Leeftijd van de tatoeage: hoe ouder de tatoeage, hoe minder behandelingen er nodig zijn.
  • Huidtype: bij lichtere huidtypes kan intensiever behandeld worden waardoor sneller resultaat op zal treden. Bij donkere huidtypes is meer voorzichtigheid geboden en zullen lagere instellingen gebruikt worden waardoor meer behandelingen nodig zijn.
  • Locatie op het lichaam: de inktdeeltjes van tatoeages die dicht bij het hart zitten zijn door het lichaam makkelijker en sneller af te voeren via de bloedbaan. Hierdoor zijn tatoeages op de romp en in het gezicht over het algemeen sneller te verwijderen dan tattoos op bijvoorbeeld handen of voeten.

Voor de behandeling

Er is geen speciale voorbehandeling nodig. Wel is het van belang dat uw huid niet zongebruind is. Vermijd zonblootstelling van het te behandelen gebied, door zowel de zon als zonnebank. Wij adviseren dit vanaf 6 weken voor de behandeling, gedurende het hele behandeltraject en tot 6 weken na de laatste behandeling. Gebruik daarnaast dagelijks, meerdere malen een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 30 of 50) en vermijd gebruik van een zelfbruiner.

De behandeling bij tattoo verwijderen

Tijdens de laserbehandeling geven de pulsen een warm, stekend gevoel in de huid en waardoor de behandeling onaangenaam tot pijnlijk kan zijn. Pijnstilling is meestal niet nodig, maar in sommige situaties kan het aan te raden zijn de huid voorafgaand aan de behandeling te verdoven met lidocaïne crème. U kunt hiervoor een recept aanvragen bij uw huisarts.

Na de behandeling

De huid wordt na het laseren eerst wit. Dit is een teken dat de inkt verdampt. Vervolgens wordt de huid rood en treedt er zwelling op. Dit verdwijnt doorgaans binnen een uur. Na het verwijderen van de tattoo kan het onaangename gevoel nog even aanhouden. Daarom wordt de behandelde plek na de behandeling goed gekoeld. Het gevoel is te vergelijken met zonverbranding en kan bij behandeling van een groter gebied enkele uren tot enkele dagen aanhouden. In enkele gevallen kan de behandeling zo intensief zijn dat er onmiddellijk kleine puntbloedinkjes optreden. Deze bloedinkjes zijn onschuldig en genezen snel. Soms ontstaan er (kleine) blaren met helder weefselvocht op de behandelde huid. Deze blaren zullen vanzelf indrogen en een korstje vormen. Het is beter om ze niet door te prikken. Tijdens de herstelfase van het verwijderen van een tattoo kan er ook jeuk en irritatie optreden. Het is erg belangrijk niet te krabben omdat dit het herstel vertraagt en de huid mogelijk beschadigt. Gedurende deze periode raden wij saunabezoek en zwemmen ook sterk af in verband met infectiegevaar. Wanneer u erg veel ongemak ervaart, neem dan gerust contact op voor advies over een kalmerende crème. Houdt u er na de behandeling verder rekening mee dat de huid nog wekenlang extra gevoelig is voor zonlicht. Vandaar ook het advies tot 6 weken na de behandeling zon en zonnebank te vermijden en de huid te beschermen met een zonnebrandcrème met SPF30 of SPF50.

Risico’s van de laserbehandeling

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken bij het verwijderen van een tattoo geen bijwerkingen op. Wanneer u echter krabt, of pulkt aan de behandelde huid kan dit leiden tot littekenvorming. Wanneer de behandelde huid blootgesteld wordt aan zonlicht, is er een risico op het ontstaan van donkere pigmentvlekken. In het algemeen verdwijnt deze ‘hyperpigmentatie’ vanzelf na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen is het echter blijvend. Bij sommige patiënten is het behandelde huiddeel lichter dan de omringende huid. Deze ‘hypopigmentatie’ verdwijnt ook meestal na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen kan deze bijwerking ook blijvend zijn. Mensen met donkere huidtypes lopen een groter risico op blijvende pigmentvlekken. Daarom kan besloten worden dat behandeling niet mogelijk is.

Vergoeding

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Aangezien het verwijderen van een tatoeage geen medische noodzaak is, wordt de behandeling doorgaans niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Interesse in het verwijderen van tatoeages?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden het verwijderen van tatoeages aan bij de volgende indicaties:

Vragen over verwijderen tatoeages?

Stel vrijblijvend uw vraag over verwijderen tatoeages. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90