Verschillende soorten pigment

Pigmentvlekken komen veel voor, in verschillende vormen. Ze zijn over het algemeen goed te behandelen. Van belang is dat het duidelijk is om welke vorm van pigment het gaat en hoe diep dit pigment in de huid ligt.

 

Wat is pigment?

Pigment is een bruine kleurstof, ook wel melanine genoemd, en wordt gemaakt door de pigmentcellen. Het geeft kleur aan de huid en haren. Pigment beschermt de huid tegen UV-straling. Onder invloed van UV-stralen neemt de aanmaak van pigment toe, waardoor u bruiner wordt. Bij een verstoring kunnen ophopingen van pigment ontstaan, deze vlekken noemen we in het algemeen pigmentvlekken.

 

Pigmentstoornissen die wij in onze kliniek veel zien worden hieronder toegelicht.

 

  • Post inflammatoire hyperpigmentatie

Deze vorm van hyperpigmentatie ontstaat door kleine verwondingen van de huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plekjes die overblijven na acne of wondjes. Het zijn vaak rode tot bruine verkleuringen van de huid. Deze vorm van pigment kan zeer geleidelijk vanzelf verdwijnen, maar dit is lang niet altijd het geval.

 

  • Lentigo

Een lentigo wordt ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Dit is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze vorm van pigment ontstaat door blootstelling aan de zon en komt dus ook vooral voor op delen van de huid die vaak aan zon worden blootgesteld.

 

  • Melasma

Bij melasma is er sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Het zijn vaak grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, pilgebruik en hormoonhuishouding. Melasma komt vaak voor in de vruchtbare leeftijd en kan opvlammen tijdens zwangerschap, daarom wordt het ook wel “zwangerschapsmasker” genoemd.

 

Café au lait macula

De café au lait macula betekent letterlijk: “koffie met melk vlek”. Het is een veel voorkomende goedaardige pigmentstoornis die vaak al tijdens de geboorte zichtbaar is, maar soms ook pas na enkele weken of maanden zichtbaar wordt. De hoeveelheid pigmentcellen is hetzelfde als in de normale huid, alleen geven deze cellen op de plaats van de vlek meer pigment en grotere pigmentkorrels af.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Voor het behandelen van pigmentvlekken is er keuze uit verschillende behandelmethodes. De keuze voor een methode hangt af van het soort pigment, de locatie van het pigment en de diepte waar het pigment zich in de huid bevindt. Eventuele mogelijkheden zijn:

 

 

 

 

Geschreven door:

Annemarel Asbroek - huidtherapeut

 

 

 

Vragen over pigmentstoornissen of behandelingen?

Stel vrijblijvend uw vraag. Ook telefonisch bereikbaar op (088) 708 49 90.Naam

Email

Vragen/Opmerkingen


 

 

 

 

Klik hier voor overige blogberichten
Afspraak maken

Typisch Helon

  • Professionele apparatuur
  • Gekwalificeerd personeel
  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • Voldoet aan alle laserveiligheidseisen
  • NIAZ-gecertificeerd

Vergoeding vaak mogelijk

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar wordt behandeling bij Helon vaak vergoed. Onze dermatologen en huidtherapeuten zijn werkzaam bij en staan onder supervisie van ZGT Almelo en Hengelo. Zorgverzekeraars stellen dat als voorwaarde en daarom komen de huidbehandelingen van Helon vaak in aanmerking voor vergoeding.

Reviews

Hoe hebben klanten van Helon de behandeling en service ervaren?

Lees de reviews!

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.

Telefoon: 088-708 4990

De meeste behandelingen zijn ook mogelijk in de avonduren.