Verantwoord zonnen, hoe doe je dat?

Eindelijk... Het mooie weer begint te komen! Helaas is onze huid daar niet altijd blij mee. Binnen een half uur kunt u in deze voorjaarszon al verbranden. Daarom willen we benadrukken hoe belangrijk het is om verantwoord te zonnen.

Maar wat is nou verantwoord zonnen?

 

Een goede zonnebrandcrème is de belangrijkste factor bij veilig zonnen. Vooral de beschermingsfactor van een zonnebrandcrème bepaalt in hoeverre je beschermd wordt tegen de zon. De beschermingsfactor (Sun Protection Factor) staat voor hoeveel keer langer iemandin de zon kan blijven zonder te verbranden. Bijvoorbeeld: wanneer een persoon zonder beschermingsfactor in de zon gaat verbrand diegene binnen 10 minuten. Indien die zelfde persoon een SPF 5 gebruikt kan hij/zij 50 minuten langer in de zon zonder te verbranden. Bij een SPF 20 is dat 200 minuten langer. Een zonnebrandcrème is bedoeld om de huid extra bescherming te bieden wanneer de zon niet gemeden kan worden.

 

Onthoud wel, geen enkel product biedt volledige bescherming tegen zonschade. Zelfs de SPF 50 of ook wel de zogenoemde 'sunblock' niet.

 

De belangrijkste tips voor verantwoord zonnen

 • Tip 1: Welke SPF kies ik?

Ons advies is om een zonnebrandcrème te kiezen met minimaal een SPF 30. Vooral in de lenteperiode is uw huid nog weinig blootgesteld aan zonlicht, waardoor de kans op verbranden extra groot is. De SPF op de verpakking zegt iets over de bescherming tegen UVB, maar niets over de bescherming tegen UVA-straling. Verbranding ontstaat door UVB-straling. Echter is UVA-straling waarschijnlijk gevaarlijker, omdat deze dieper in de huid doordringen, met als gevolg beschadiging van het DNA en het versnellen van huidveroudering. Ook verhoogt UVA-straling het risico op huidkanker. Tegenwoordig moet op de verpakking vermeld staan of het product bescherming bied tegen UVA. Let op: niet alle producten bieden bescherming tegen UVA. Onze zonnebrandproducten bieden een hoge bescherming tegen zowel UVA als UVB.

 

 • Tip 2: Twee uur regel

Het is belangrijk om u elke twee uur opnieuw in te smeren. Door transpiratie, wrijving van kleding en afdrogen kan de bescherming van uw zonnebrandcrème verminderen.

 

 • Tip 3: Bewolkte dag

Is het bewolkt en ziet u geen zon, dan nog is het noodzakelijk om u goed in te smeren met een zonnebrand. De reden hiervoor is dat bewolking de schadelijke UV-straling niet tegenhoudt, dus ook op een bewolkte zomerdag kunt u verbranden.

 

 • Tip 4: Smeer voldoende om de vermelde SPF te halen

Wanneer een product een SPF 50 bevat, dan is het belangrijk dat u voldoende aanbrengt om de beloofde bescherming te bereiken. De hoeveelheid wat geadviseerd wordt is om 35 mililiter per keer aan te brengen. Dit is vergelijkbaar met zeven theelepels voor het hele lichaam en een halve theelepel voor het gezicht. Met deze hoeveelheid wordt namelijk de factor behaald die aangegeven wordt op de zonnebrandcrème.

 

 

Het product Actinica heeft hiervoor iets bedacht. Een handig pompsysteem waarbij per lichaamslocatie aangegeven wordt hoeveel pompjes nodig zijn. Op deze manier smeer je nooit te weinig of te veel.

(Actinica is verkrijgbaar bij Helon voor €19,95).

 

 

 

 • Tip 5: 30 minuten

Een half uur voordat u de zon in gaat moet u uw huid insmeren. Het duurt namelijk een half uur voordat zonnebrand optimaal beschermt tegen de zon.

 

 • Tip 6: Houdbaarheid

De meeste zonnebrandcrèmes blijven 3 tot 6 maanden na opening houdbaar. Indien u het product te lang bewaard of veel blootstelt aan warmte daalt de SPF en daarmee ook de bescherming voor de huid.

 

 • Tip 7: SPF in dagcrème, foundation en BB-crème

De SPF in dagcrème, foundation en BB-crème biedt bescherming voor ongeveer 2 uur. Bovendien wordt er vaak te weinig van het product gebruikt om de beloofde bescherming (SPF) te bereiken. Breng op zonnige dagen na dagcrème of foundation extra zonnebrandcrème aan. Voor vrouwen die foundation dragen is hiervoor iets nieuws bedacht. De onzichtbare mist van La Roche Posay SPF 50 (€10,95) kunt u gedurende de dag herhaaldelijk over uw foundation sprayen. Hierdoor kunt u de hele dag beschermd genieten van de zon.

 

De huidtherapeuten van Helon helpen u graag met het zoeken naar een passende zonnebrandcrème voor uw huidtype.

 

Geniet van de komende zomermaanden!

 

Geschreven door:

Mayke Bijen - huidtherapeut

 

 

 

Vragen over zonbescherming?

Stel vrijblijvend uw vraag. Ook telefonisch bereikbaar op (088) 708 49 90.Naam

Email

Vragen/Opmerkingen


 

 

 

Klik hier voor overige blogberichten
Afspraak maken

Typisch Helon

 • Professionele apparatuur
 • Gekwalificeerd personeel
 • Meer dan 20 jaar ervaring
 • Voldoet aan alle laserveiligheidseisen
 • NIAZ-gecertificeerd

Vergoeding vaak mogelijk

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar wordt behandeling bij Helon vaak vergoed. Onze dermatologen en huidtherapeuten zijn werkzaam bij en staan onder supervisie van ZGT Almelo en Hengelo. Zorgverzekeraars stellen dat als voorwaarde en daarom komen de huidbehandelingen van Helon vaak in aanmerking voor vergoeding.

Reviews

Hoe hebben klanten van Helon de behandeling en service ervaren?

Lees de reviews!

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.

Telefoon: 088-708 4990

De meeste behandelingen zijn ook mogelijk in de avonduren.