Hardnekkige misverstanden

Wekelijks zie ik tientallen mensen op mijn spreekuur. Vaak komen mensen al goed geïnformeerd (door dokter Google) tegenover mij zitten waardoor het voor mij relatief gemakkelijk is om ze goed te informeren over de producten of behandelingen die ik adviseer voor hun huid. Toch wordt het me niet altijd zo gemakkelijk gemaakt. Er zijn namelijk ook redelijk wat hardnekkige misverstanden op het gebied van de huid en haren. Om enkele van deze misverstanden de wereld uit te helpen heb ik deze blog geschreven.

 

Misverstand #1 Van scheren worden haren dikker en gaan ze sneller groeien.

Een scheermesje is een scherp voorwerp dat haartjes vlak op, of net onder het huidoppervlak afsnijdt. De groei van de haar wordt gereguleerd door de haarwortel, helemaal onderin het haarzakje. Het scheermesje komt niet in de buurt van deze haarwortel en kan dus ook nooit de groeisnelheid, dikte of kleur van de haar beïnvloeden. Wat wel vervelend is, is dat als u scheert, u de haar afsnijd op een punt waar hij wat dikker en donkerder is. Als hij de volgende dag iets is gegroeid, voelt u dus ineens een stoppeltje. Hij is net zo hard gegroeid als een haar die u niet scheert, alleen kunt u de snelheid van het groeien nu pas waarnemen.

 

Conclusie: van scheren worden uw haren niet dikker en gaan ze niet sneller groeien, maar het lijkt wel zo! Een groot nadeel van scheren is wel dat sommige mensen veel last krijgen van irritatie en ingegroeide haren. Vindt u dit vervelend? Neem gerust contact met ons op om te kijken welke ontharingsmethode voor u het meest geschikt is.

 

Misverstand #2 Een gevoelige huid kunt u het best alleen met water reinigen.

Hoe gek het ook klinkt, water (en vooral warm water) droogt uw huid uit. Doordat u uw gezonde huidvetten wegspoelt, beschadigt u de huidbarrière en zal er vocht uit uw huid verdampen. Ook kunnen in kraanwater kalk, zout en soms zelfs chloor voorkomen. De huid wordt hierdoor droger en raakt sneller geïrriteerd. Beter is het om uw huid te reinigen met lauw water en een milde reinigingsgel of -melk, afhankelijk van uw huidtype. We werken bij ZGT Helon met veel producten die parfumvrij en hypoallergeen zijn.

 

Conclusie: gebruik voor de gevoelige huid reinigingsproducten die de huidbarrière intact houden waardoor de huid beschermd en gehydrateerd blijft. Laat u hiervoor eventueel adviseren bij een huidtherapeut.

 

Misverstand #3 Als u gemakkelijk bruin wordt hoeft u geen zonnebrandcrème te gebruiken.

De meeste mensen weten wel dat de huid laten verbranden niet gezond is. Wat veel mensen echter niet weten is dat bruin worden eigenlijk een teken is dat uw huid teveel wordt blootgesteld aan de zon. UVB straling in zonlicht zorgt ervoor dat er meer pigment wordt afgegeven aan de bovenste huidlaag. Deze bovenste laag wordt donkerder en gaat als een soort parasol werken om de huidcellen in de onderste lagen van uw huid te beschermen. Zonlicht bevat naast UVB nog meer schadelijke straling, namelijk ook UVA, HEV (High Energy Visible) licht en infrarood. Hoewel u de schade van deze vormen van straling niet altijd direct merkt, dringen ze dieper door in de huid en zorgen ze op langere termijn voor schade. Dit kan zich uiten in de vorm van huidveroudering, pigmentvlekken, rimpels en in het ergste geval huidkanker. Houd er rekening mee dat deze straling niet tegengehouden wordt door bijvoorbeeld wolken of glas.

 

Conclusie: het is, ook als u nooit verbrandt en gemakkelijk bruin wordt, super belangrijk uw huid te beschermen om huidveroudering en huidkanker te voorkomen. Tegen infrarood kunt u zich helaas niet beschermen, maar het effect hiervan kan wel omgekeerd worden door antioxidanten die aan steeds meer zonnebrandcrèmes worden toegevoegd.

 

Misverstand #4 Acne vermindert als u de huid reinigt met alcohol.

Acne wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Wanneer (onder invloed van hormonen) de talgproductie stijgt en de uitgang van een porie verstopt raakt ontstaat eerst een mee-eter. Deze kan veranderen in een ontsteking/puistje. Dit komt doordat er in de talgklier veel bacteriën zitten die de talg omzetten in vetzuren. De talgklier zal steeds groter worden en uiteindelijk scheuren waardoor het afweersysteem aan het 

werk wordt gezet en er een ontsteking ontstaat. Alcohol doodt de bacteriën die acne veroorzaken en lost het vettige laagje talg dat op de huid ligt op. Dit voelt misschien fijn en fris aan, maar het heeft ook nadelen. Naast de bacteriën doodt het namelijk ook stoffen die ontstekingen verminderen en je huid beschermen tegen vrije radicalen. De weerstand van je huid zal dus verminderen. Ook tast alcohol de barrièrefunctie van de huid aan waardoor deze droog, rood en snel geïrriteerd wordt. Daarnaast kan veelvuldig gebruik van alcohol er voor zorgen dat de talgproductie in de poriën gestimuleerd wordt en dat de acne-veroorzakende bacteriën zelfs toenemen.

 

Conclusie: producten met alcohol zorgen voor een instant fijn gevoel, helemaal bij extreem vette huiden. Je loopt echter het risico dat je de acne verergert door vaak en veel alcoholhoudende producten te gebruiken. Kies liever voor milde producten die afgestemd zijn op jouw huidtype. Laat je hiervoor adviseren bij een huidtherapeut.

 

Misverstand #5 Als u zonnebrandcrème gebruikt maakt uw lichaam niet voldoende vitamine D aan.

Voor de aanmaak van vitamine D is UVB straling nodig. Dit wil echter niet zeggen dat u heel lang en onbeschermd in de zon moet zitten om lekker veel vitamines aan te maken. De vitamine D aanmaak is maximaal wanneer u uw huid een korte periode blootstelt aan de zon (ongeveer de helft van de tijd voordat u bruin verkleurt). Lang in de zon gaan voor extra 

aanmaak van vitamine D is zinloos aangezien de aangemaakte vitamine D dan weer afgebroken wordt. Voor blanke mensen is het doorgaans prima de handen en het gezicht in de zomer dagelijks 10 tot 15 minuten aan de zon bloot te stellen. Blijft u hierna langer in de zon? Smeer u dan goed in met een zonnebrandcrème om zonschade te voorkomen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat normaal gebruik (elke twee uur opnieuw insmeren) van zonnebrandcrème factor 30 geen negatieve invloed heeft op de aanmaak van vitamine D. Mensen met een lichte huidskleur maken sneller vitamine D aan dan mensen met een donkere huidskleur. Voor mensen met een donkerder huidtype, zwangere vrouwen, kinderen en mensen die vrijwel niet buiten komen wordt geadviseerd dagelijks (het hele jaar door) vitamine D aan het voedingspatroon toe te voegen.

 

Conclusie: Bent u veel buiten en smeert u zich gedurende de zomermaanden in met SPF 30? Het risico op een vitamine D tekort is dan heel klein. Behoort u tot een risicogroep voor een vitamine D tekort of bent u bang dat u in de winter een tekort krijgt? Let dan extra op uw voeding en zorg dat u eventueel Vitamine D supplementen gebruikt.

 

          

 

 

Geschreven door:

Heleen Stam - Huidtherapeut

 

 

 

Vragen over deze blog?

Stel vrijblijvend uw vraag. Ook telefonisch bereikbaar op (088) 708 49 90.Naam

Email

Vragen/Opmerkingen


 

 

 

Klik hier voor overige blogberichten
Afspraak maken

Typisch Helon

  • Professionele apparatuur
  • Gekwalificeerd personeel
  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • Voldoet aan alle laserveiligheidseisen
  • NIAZ-gecertificeerd

Vergoeding vaak mogelijk

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar wordt behandeling bij Helon vaak vergoed. Onze dermatologen en huidtherapeuten zijn werkzaam bij en staan onder supervisie van ZGT Almelo en Hengelo. Zorgverzekeraars stellen dat als voorwaarde en daarom komen de huidbehandelingen van Helon vaak in aanmerking voor vergoeding.

Reviews

Hoe hebben klanten van Helon de behandeling en service ervaren?

Lees de reviews!

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.

Telefoon: 088-708 4990

De meeste behandelingen zijn ook mogelijk in de avonduren.