UVA-bescherming in je zonnebrandcrème..

Hoe zit dat nou eigenlijk?

 

Met de fantastische afgelopen zomermaanden hebben we allemaal natuurlijk heel vaak de fles zonnebrandcrème in onze handen gehad. Die SPF snappen we aardig goed, maar wat betekent nou eigenlijk dat symbooltje met UVA bescherming? En hoe helpt deze nou precies met het beschermen van je huid? Want dat een goede zonbescherming belangrijk is, dat weten veel mensen inmiddels wel. Toch is het nog niet altijd voor iedereen helemaal duidelijk. Als we mensen in de praktijk namelijk vragen waarom het gebruik van een zonbeschermingsproduct nou zo belangrijk is, is het antwoord vaak: “Om niet te verbranden”. Of als we mensen uitleg geven over het nut van het gebruik van een zonbeschermingsproduct reageren mensen met: “Oh, maar ik verbrand toch niet, dus ik hoef me ook niet in te smeren.” Omdat er meer redenen zijn dan alleen verbranding om de huid te beschermen tegen de zon, hebben wij deze blog geschreven.

 

uv stralingUV-straling

Zonlicht zorgt niet alleen voor verbranding van de huid. Het geeft ook huidveroudering, pigmentstoornissen, zonneallergie en soms zelfs huidkanker. Het laatste wordt vooral veroorzaakt door UVA-straling. Het verbranden en verkleuren van de huid wordt voornamelijk veroorzaakt door UVB-straling. UVB-straling bereikt vooral in de zomermaanden het aardoppervlak. Terwijl UVA-straling altijd aanwezig is, ook al is het bewolkt weer of winter. Jezelf beschermen tegen UVA-straling is daarom net zo belangrijk als tegen UVB-straling. Omdat er vrij weinig bekend is over de UVA-bescherming in zonnebrandproducten, gaan we hier iets dieper op in.

 

UVA- beschermingUVA

De SPF (Sun Protection Factor) in een zonproduct zegt iets over de mate van bescherming tegen éénmalige verbranding van de huid door UVB. De SPF zegt echter niets over bescherming tegen UVA en de schadelijke effecten op lange termijn door blootstelling aan UVA. De UVA-beschermingsfactor wordt bepaald aan de hand van de PPD (Persistant Pigment Darkening). Omdat zelfs voor ons als huidtherapeuten een heleboel zaken rondom deze PPD en UVA-bescherming nog niet helemaal helder waren, zijn wij op onderzoek uitgegaan. Hieronder kunt u de antwoorden lezen op enkele van onze vragen.

 

Hoeveel UVA-bescherming moet een zonnebrandproduct bevatten?

Door bevoegde EU-instanties en diverse nationale en internationale instanties is bepaald dat de UVA-beschermingsfactor minimaal één derde van de vermelde SPF (UVB bescherming) moet zijn. Dus heeft een zonneproduct een SPF30, dan betekent dit dan de UVA-bescherming minimaal 10 moet zijn. In Europa moet op alle zonproducten een logo staan dat aangeeft dat ze aan het wettelijke criterium voldoen. Op de verpakking staat de hoogte van de bescherming meestal echter niet vermeldt, alleen het logo.

 

Waarom liever een SPF50 dan een SPF30, ook qua UVA-bescherming?

SPF30 geeft 96,7% bescherming en SPF50 geeft 98,3% bescherming, dat is weinig verschil. In de praktijk blijkt echter dat mensen niet vaak en dik genoeg smeren. Het gevolg is dan dat de SPF die op de verpakking staat niet wordt gehaald. Hetzelfde geldt voor de UVA-bescherming. Een SPF50 bevat ook meer bescherming tegen UVA dan een SPF 30. Een hoge factor kiezen is daarom altijd een goed idee.

 

Hoe kun je controleren of de UVA-bescherming minimaal 1/3 is van de UVB-bescherming?  

Dit kun je helaas niet zelf controleren. We mogen  er wel vanuit gaan dat elk zonnebrandmiddel dat verkocht wordt in Nederland de aanbeveling van de Europese commissie aanhoudt dat de UVA-bescherming minimaal één derde is  van de UVB-bescherming.

 

Zijn er ingrediënten die alleen tegen UVA-straling beschermen?

Nee, de meeste UV filters geven in meer of mindere mate bescherming tegen zowel UVB- als UVA-straling. Minerale filters zoals, zinkoxide en titaniumdioxide staan wel bekend om hun extra brede dekking en beschermen je daarom uitzonderlijk goed tegen beide vormen van UV-straling. Het nadeel van deze minerale filters is soms wel dat ze een wat witte waas op je huid kunnen achterlaten.

 

      chemische en minerale filters

 

Zijn er producten die meer dan 1/3 bescherming bieden tegen UVA-straling?

Vrijwel geen enkele fabrikant geeft inzicht in de daadwerkelijke hoogte van UVA-bescherming. De enige die wij kennen is het merk La Roche-Posay. Al hun zonnebrandcrèmes beschikken over een hogere UVA-bescherming dan de wettelijke norm. Indien dit geclaimd wordt, moet dit ook aangetoond zijn. Een cosmeticafabrikant moet zich namelijk houden aan een wetenschappelijke onderbouwing van de claim, die wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. La Roche-Posay beschikt over wetenschappelijke studies die daadwerkelijk gecontroleerd zijn.

 

De huidtherapeuten van Helon kunnen u adviseren welke zonbeschermingsproducten het beste bij uw huidtype passen. Wij hebben producten in ons assortiment die zelfs tot 2 maal de minimale norm aan UVA-bescherming bevatten. Er zijn producten verkrijgbaar met verschillende texturen (fluides, crèmes en oliën), maar ook producten speciaal voor mensen met verschillende huidproblemen. Zo hebben we alles in huis om aan ieders specifieke wensen te kunnen voldoen. Maak dus vooral een afspraak en kom langs voor gratis productadvies. Wij helpen u graag bij de keuze voor uw nieuwe zonnebrandcrème, huidverzorgingsproducten of make-up!

 

 

Geschreven door:

 

 

Marloes - Huidtherapeut

 

 

 

Mayke - Huidtherapeut

 

 

 

 

Vragen over deze blog?

Stel vrijblijvend uw vraag. Ook telefonisch bereikbaar op (088) 708 49 90.Naam

Email

Vragen/Opmerkingen


 

 

Klik hier voor overige blogberichten
Afspraak maken

Typisch Helon

  • Professionele apparatuur
  • Gekwalificeerd personeel
  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • Voldoet aan alle laserveiligheidseisen
  • NIAZ-gecertificeerd

Vergoeding vaak mogelijk

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar wordt behandeling bij Helon vaak vergoed. Onze dermatologen en huidtherapeuten zijn werkzaam bij en staan onder supervisie van ZGT Almelo en Hengelo. Zorgverzekeraars stellen dat als voorwaarde en daarom komen de huidbehandelingen van Helon vaak in aanmerking voor vergoeding.

Reviews

Hoe hebben klanten van Helon de behandeling en service ervaren?

Lees de reviews!

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.

Telefoon: 088-708 4990

De meeste behandelingen zijn ook mogelijk in de avonduren.