Laserontharing

Laserontharing is een veilige, snelle en effectieve manier om ongewenste beharing te verminderen. De Lightsheer Diodelaser produceert een zeer hoog geconcentreerde zuivere lichtbundel van een bepaalde golflengte (800 nm). Deze lichtbundel wordt maar een fractie van een seconde uitgezonden en dringt door tot in de huid. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment van de haren en zet deze om in warmte. Deze warmte zorgt voor beschadiging van het haarzakje, zodat daaruit op den duur geen nieuwe haar meer kan groeien. Omdat het laserlicht alleen bij het pigment in het haarzakje kan komen, blijft de huid zelf ontzien. De behandeling kan zowel bij mannen als vrouwen uitgevoerd worden.

Intake laserontharing

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. We bespreken met u hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken leggen we voor u vast en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat laserontharing niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat laserontharing

Aangezien de laser alleen werkt op pigment, is bij zwarte, donkerbruine en bruine haren goed resultaat te verwachten. Rode, blonde, grijze, witte en donsharen kunnen niet behandeld worden door middel van laser. Het aantal behandelingen dat nodig is voor een optimaal resultaat ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 behandelingen. Dit hangt af van de soort beharing en de locatie op het lichaam. Er kunnen geen garanties gegeven worden, maar gemiddeld zal 60 tot 80% van de beharing definitief verdwijnen. De haartjes die wel terugkomen zijn dunner en lichter en worden vaak als minder storend ervaren. Onder invloed van medicatie of hormonen kunnen haarzakjes die voorheen niet actief waren, toch een haartje gaan aanmaken. Het is mogelijk om deze ‘nieuwe’ haren ook te behandelen door middel van laserontharing.

Voor de behandeling

Voor het behalen van een goed resultaat met minimale risico’s op bijwerkingen adviseren wij voorafgaand aan de behandeling het volgende:

  • Vermijd zonblootstelling van het te behandelen gebied, door zowel de zon als zonnebank, en het gebruik van zelfbruinende crèmes. Wij adviseren dit vanaf 6 weken voor de behandeling, gedurende het hele behandeltraject en tot 6 weken na de laatste behandeling. Gebruik daarnaast dagelijks, meerdere malen een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 30 of 50).
  • Indien u gevoelig bent voor de uitbraak van een koortslip kan het zinvol zijn om een week voorafgaand aan, en na afloop van de behandeling L-lysine supplementen te gebruiken.
  • Vanaf 6 weken voor de behandeling raden we af de haren te epileren, harsen of met touwtjes weg te haren. Scheren en knippen mag gedurende deze periode wel omdat de haar hierbij niet uit het haarzakje verwijderd wordt.

De behandeling

Bijna alle gebieden van het lichaam kunnen behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan benen, rug, borst, bikinilijn, oksels, armen, billen, gezicht etc. Voor de laserbehandeling zal het te behandelen gebied eerst geschoren worden. Dit is noodzakelijk voor een goede warmteverdeling in het haarzakje en om te voorkomen dat er te veel warmte ontstaat aan het huidoppervlak. Daarna brengen we een gel aan en krijgt u een beschermende bril op. Tijdens het laseren kunt u een prikkend en onaangenaam gevoel ervaren. Behandeling van gevoelige gebieden als gezicht, oksels en bikinilijn wordt vaak als onprettig ervaren. De tijdsduur per behandeling is afhankelijk van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

Na de behandeling kan de behandelde huid wat rood zijn en branderig aanvoelen. Daarom wordt de huid na de behandeling goed gekoeld. In sommige gevallen kunnen er blaasjes of korstjes op de behandelde plek ontstaan. Deze zullen na enkele dagen verdwijnen. Neem gerust contact met ons op als u twijfelt.

Risico’s van laserontharing

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Wanneer u de behandelde huid echter blootstelt aan zonlicht is er een risico op het ontstaan van pigmentvlekken. Bij een donkere huid kan de behandelde huid soms donker verkleuren. In het algemeen verdwijnt deze ‘hyperpigmentatie’ vanzelf na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen is het echter blijvend. Bij sommige patiënten blijft het behandelde huiddeel lichter dan de omringende huid. Deze ‘hypopigmentatie’ verdwijnt ook meestal na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen kan deze bijwerking ook blijvend zijn.

Vergoeding bij laserontharing

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Hiermee voldoen wij aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om voor een eventuele vergoeding voor laserontharing in aanmerking te komen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze behandeling alleen bij overbeharing in het gezicht. Controleer uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in laserontharing?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden laserontharing aan bij de volgende indicaties:

Vragen over laserontharing?

Stel vrijblijvend uw vraag over laserontharing. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90